Nieuwe Expositie Bert van Heerde oktober 2017 t/m december 2017

  Nieuws
   29 november 2017
Geplaatst door Bert van Heerde

 

Kunst expositie in de Potstal te Hoonhorst t/m december 2017

 

 

Bert van Heerde

 

Een snufje mysterie, een toefje cult en véél water

 

Schilderen met een penseel? Leuk voor anderen, maar niet voor Bert van Heerde. Al sinds 2007 experimenteert deze Zwolse kunstenaar met een techniek waarbij hij water over zijn met verf bedekte doeken giet. Het heeft hem unieke kunstwerken, de bijnaam The Wet-Painter én internationale aandacht opgeleverd.

 

In de oude ambachtschool te Zwolle Mimosastraat 1-J, bevindt zich de expositie/atelier ruimte van de Zwolse kunstenaar Bert van Heerde, alias The Wet-Painter. Naast zijn fulltime baan besteedt hij veel van zijn tijd aan zijn grootste passie.  Bert maakt geen schilderijen. Hij maakt kunstwerken waar geen penseel aan te pas komt, maar wel water. Veel water.

“Het is allemaal heel klein begonnen”, vertelt Bert. “Ik wilde iets moois van mezelf neerzetten en pakte in 2005 na een lange tijd het schilderen weer op. Gewoon, met kwasten en acrylverf. Maar wat ik maakte, zag er niet uit. Ik was er niet tevreden over. Toen ik heel toevallig op YouTube een video over giettechnieken zag, was ik verkocht. Het resultaat van wat ik zag, was fantastisch! Sindsdien ben ik gaan experimenteren en het schilderen heel anders aan gaan pakken.”

 

Wet-on-wet

Nu, bijna 12 jaar later, heeft hij zich die giettechniek helemaal eigen gemaakt. Zijn werk ging van abstract schilderen naar wet-on-wet. En dat viel in de smaak. Er kwam een website, een eigen stijl en hij kreeg de bijnaam The Wet-Painter.

 

“De zogeheten wet-on-wet-techniek is een manier van schilderen waarbij je geen penseel maar heel veel water en verschillende soorten verf en pigment gebruikt”, vertelt Bert. “Ik koop mijn doeken en verfsoorten en vervolgens ga ik daarmee stoeien. Met mijn handen giet ik het water over de verf, waardoor de mooiste dingen ontstaan. Ik heb daar mijn eigen draai aan gegeven en de techniek naar mijn hand gezet.

 

 

“Met mijn handen giet ik het water over de verf, waardoor de mooiste dingen ontstaan.”

 

 

Alles op gevoel

Hoe de techniek precies werkt, wil hij niet verklappen. “Je moet het geheim van de smid natuurlijk nooit prijs geven. Ik heb mijn eigen stijl gecreëerd en laat hierdoor echt iets van mijzelf zien.” Wat Bert precies gaat maken, bedenkt hij nooit van tevoren. “Ik werk altijd op gevoel. Ik doe wat in me opkomt, gebruik die kleuren die me op dat moment aanspreken en ga gewoon aan de slag. Wat ik klein maak, wordt groot door het water. Het zijn allemaal vloeiende bewegingen die het geheel vormen. Zo ontstaan er abstracte  schilderijen waar iedereen zijn eigen fantasie op los kan laten. Ik wil niemand iets opleggen. Mensen moeten hun eigen beleving en gevoel creëren bij wat ze zien.”

 

Experimenteren, zo noemt Bert zijn werkwijze. “Ik doe wat niet hoort. Ik ben altijd aan het experimenteren om mezelf uit de dagen en te groeien. Ik wil steeds weer iets anders maken. Ik ben vroeger kok geweest. Toen experimenteerde ik met ingrediënten en verschillende smaken. Ik kookte op gevoel. Datzelfde doe ik nu als kunstenaar.”

 

Techniek

Als het schilderij af is, kun je het nog niet direct ophangen. “Omdat ik superveel water gebruik en het doek nat is, moet het wel drie tot vier weken drogen. Het water moet volledig verdampen. Even wachten dus!

 

Wanneer het doek volledig is opgedroogd, maakt Bert het schilderij af met een speciale coating voor een extra mooi effect. “Tegenwoordig werk ik mijn kunstwerken af met een liquid glass. Dit is een speciale coating die ik erop giet, waardoor de kleuren helemaal tot leven komen. Ook hierbij gebruik ik geen kwasten. Er ontstaat magic. De kleuren worden feller, waardoor het schilderij nóg mooier wordt. Ik krijg hier heel veel enthousiaste reacties op.”

 

Exposities

Het werk van Bert is niet alleen te bewonderen in zijn atelier in het atelier in DOAS, Momenteel hangen zijn schilderijen op diverse lokaties waaronder de nieuwe expositie in de Potstal in Hoonhorst t/m eind december 2017.

 

Berts bekendheid is in korte tijd flink gegroeid. “Ik vind het supergaaf dat mensen die mijn werk hebben gezien naar me toekomen, me mailen of bellen. Vaak willen ze weten hoe ik de kunstwerken maak. Of ze willen een werk van me kopen. Die reacties vind ik zo bijzonder. Daar word ik echt helemaal gelukkig van. Daarmee is  mijn doel eigenlijk al bereikt. Daar doe ik het allemaal voor.” Niet alleen in Zwolle zijn mensen gecharmeerd van zijn werk. Ook internationaal wordt Bert steeds bekender. “Mijn kunstwerken hangen onder meer in Nederland, Zwitserland, Duitsland, België en Spanje.

 

Kortom alles bij elkaar genomen is het een uit de hand gelopen hobby cq passie, waar ik enorm veel plezier aan beleef.

 

Voor verdere info over een kunstwerk of expositie:

 

Bert van Heerde

06-17194702

 

www.wet-painter.com

 

info@wet-painter.com

 

www.doas.nl

 

 

  Nieuws   Pagina van Bert van Heerde